post

Chcielibyśmy zaprosić wszystkich wielbicieli nowych doznań kulinarnych na nie lada ucztę!!! Raz w miesiącu zapraszamy w podróż do innego regionu smaków i aromatów. Przygotowane z oryginalnych składników i wedle tradycyjnych receptur potrawy będą ucztą dla podniebienia.

13 kwietnia  zapraszamy na wieczorek hinduski !!!
Sztuka kulinarna Indii obejmuje kuchnię hinduską oraz kuchnię innych grup Indusów. Kuchnia indyjska to połączenie smaków, pasji i zmysłów. Wyróżnia ją największa ilość używanych do gotowania suszonych przypraw, min. takich jak : goździki, papryka, chili, curry, kardamon, gałka muszkatołowa, kmin, kozieradka.

W menu klasyki kuchni indyjskiej:

CHAI MASALA- herbata z indyjskimi przyprawami i mlekiem
PAPADAMS– indyjskie chipsy, przygotowane z mąki cieciorki, z sosem z suszonych owoców przyprawiony kardamonem
MUTTON SAMOSA– smażone pierożki nadziewane jagnięciną i ziemniakami, z sosem jogurtowo-miętowym
CHICKEN BIRYANI– kurczak duszony z ryżem, curry i orzechami nerkowca
DHAL SHORBA– kremowa zupa z czerwonej soczewicy, z mlekiem kokosowym, krewetką i świeżymi pomidorami
BUTTER CHICKEN– kurczak w kremowym sosie pomidorowo-orzechowym
MASALA FISH CURRY– ryba duszona w indyjskich przyprawach, z liśćmi curry i mlekiem kokosowym
PAKORA MASALA– smażone kalafiory z indyjskimi przyprawami
LEMON RICE– ryż smażony z kurkumą i świeżym sokiem z cytryny
BUTTER NAAN – indyjski chleb z pieca tandor z masłem
GULAB JAMUN– smażone mini pączki w syropie kardamonowym

Cena 95zł / 1 osoba
Kolacja w formie serwowanej, start godz. 19:00

Rezerwacji możecie dokonać do 11 kwietnia:
telefonicznie  22 774 83 24
mailowo : restauracja@zaglobianka.pl

Do zobaczenia!!!