post

Chcielibyśmy zaprosić wszystkich wielbicieli nowych doznań kulinarnych na nie lada ucztę!!! Raz w miesiącu zapraszamy w podróż do innego regionu smaków i aromatów. Przygotowane z oryginalnych składników i wedle tradycyjnych receptur potrawy będą ucztą dla podniebienia.

1 lutego – piątek  zapraszamy na turecki wieczorek !!!
Kuchnia turecka bazuje na prostych połączeniach, w których nie brakuje potraw mięsnych. Mięso najczęściej spożywane przez Turków to baranina i wołowina podana z dużą ilością warzyw. Mięso mielone stanowi bardzo często farsz do warzyw. Warzywa często traktowane są jako osobne dania. Najsłynniejszym daniem jest kebab, mięso mielone z rusztu lub smażone w kawałkach.

W menu klasyki kuchni tureckiej

APERITIF / RAKI– turecka wódka anyżowa
HUMMUS– pasta z ciecierzycy, oliwą z oliwek i siekaną natką
BAZLAMA– pita / turecki chleb
SIGARA BOREGI– cygara / paluszki z ciasta filo, nadziewane białym serem, ziemniakami i czarnuszką
ETLI SARMA– mięso mielone z ryżem zawijane w liście winogron
KABAB DOLMASI– cukinia faszerowana warzywami
FALAFEL– smażone kotleciki z cieciorki
LACHMACUM– pizza turecka z mięsem i warzywami
MERCIMEK CORBASI– zupa z czerwonej soczewicy z masłem i tureckimi przyprawami
ADANA KEBAB– szaszłyk z grillowanego mięsa wołowo-cielęcego
COBAN SALATASI– turecka sałatka pasterska ze świeżych warzyw
PILAF BULGUR– kasza bulgur
BAKLAVA– słodki deser z ciasta filo, orzechów i miodu

Kolacja w formie serwowanej, start godz. 19:00

Rezerwacji możecie dokonać do 30 stycznia:
telefonicznie:  22 774 83 24
mailowo : restauracja@zaglobianka.pl

Do zobaczenia!!!