post

Chcielibyśmy zaprosić wszystkich wielbicieli nowych doznań kulinarnych na nie lada ucztę!!! Raz w miesiącu zapraszamy w podróż do innego regionu smaków i aromatów. Przygotowane z oryginalnych składników i wedle tradycyjnych receptur potrawy będą ucztą dla podniebienia.

Kuchnia bałkańska cechuje się różnorodnością i wyjątkowym smakiem.
Jednak wszystkie dania mają wspólną cechę, zamiłowanie do mięs. Duża uwagę skupiają na jagnięcinie przyrządzanej na rożnie lub ruszcie. Wszelkiego rodzaju farsze w połączeniu z zawijanym, cienkim ciastem to zestawienie, które wyjątkowo pasuje do podniebienia mieszkańców Bałkan. Kucharze w tym rejonie Europy dbają o to, żeby na talerzu znalazły się mocne i wyraziste smaki z dodatkiem miejscowych warzyw takich jak bakłażan, papryka czy pomidor.
Ciekawostką jest fakt, że dania kuchni bałkańskiej bardzo często serwowane są w temperaturze pokojowej, dlatego nasze dana podawane “prosto z pieca”  dla mieszkańca choćby Chorwacji mogłyby być po prostu zbyt gorące.

`18 LISTOPADA / PIĄTEK /  ZAPRASZAMY NA BAŁKAŃSKI WIECZÓR ! 

MENU W FORMIE DEGUSTACYJNEJ:

LUTENICA- gęsta pasta z pieczonych papryk, pomidorów z dodatkiem czosnku i kminku
KAJMAK- to rodzaj gęstego, kremowego sosu o konsystencji serka
BUREK- farsz z sera i szpinaku zawinięty w ciasto filo
CAVAPCICI- mięso wołowe uformowane w ruloniki i podane z grilla z sosem paprykowym i posiekaną cebulą
LIGNJE- smażone kalmary z pomidorami, czosnkiem. oliwkami i czerwoną cebulą
GJUWECZ- gęsta zupa z pomidorkami, bakłażanem i kawałkami wieprzowiny
PLJESKAVICA- grubo mielony kotlet wołowy z dodatkiem sera, podawany z ajvarem, frytkami oraz sałatką szopska
BAKLAVA- zapiekane ciasto filo z orzechami i syropem cukrowym
TULUMBA- kawałki ciasta parzonego zatopione w syropie

 

MUZYKA NA ŻYWO
Cena 139zł / 1 osoba 

Rezerwacje 22 774 83 24